Seniorboende

eniorboende 55+
Bra boende och mindre jobb – hur låter det?
Sävast Utveckling arbetar för att utveckla ett ”Seniorboende” i Sävast. Seniorboende är ett anpassat boende för personer över en viss ålder, vanligen 55+ där anpassad och utvecklad boendeservice finns att tillgå. Exempel på boendeservice är bovärd, gemensamma utrymmen och tjänster.
Bostäderna hyrs ut som vanliga hyresrätter eller som bostadsrätter.
Trender och seniorboende i Sverige
Det finns mer än ett hundratal etablerade seniorboenden främst i mellan- och södra Sverige och därtill står ett större antal projekt på lika håll i Sverige i startgroparna för att bygga seniorboende. Huvuddelen av genomförda seniorboenden är inte att anses som nyskapande.

seniorboende
Trots det uppnås grundbehovet för seniorboende. Exempel på detta är lägenheter utan trösklar och ökad dörrbredd jämfört med standard, tillgång till trygghetslarm, hiss alternativt lägenheter i markplan, närhet till allmänna kommunikationsmedel samt tillgång till gemensamma lokaler för aktiviteter.
Ett antal av dessa seniorboenden är mer nyskapande och har lagt till ett antal intressanta tjänster, exempel:

Gemensamma lokaler för motion, hobbyverkstad, biljardbord, bastu, spa & relaxavdelningar samt andra typer av aktiviteter
Gästlägenhet med pentry
Fixartjänst
Centraldammsugare
Rymliga & lättstädade badrum med vägghängd toalettstol
Parkeringsplats nära boendet
Rymliga uteplatser
Vinkällare ! (seniorboende i Djursholm)
Bodens kommun arbetar med att exploatera området mellan Maran och bostadsområdet mot golfbanan på Sävastön. Samordning mellan önskat seniorboende och andra boalternativ som friliggande villor kommer att bli aktuellt när mer formella byggplaner fastläggs.