Bilpool

Bilpool i Sävast

Sävast Utveckling vill bygga vidare på miljövänliga kommunikationsalternativ och har som mål att undersöka förutsättningarna för en ”Bilpool” i Sävast. Bilpool är ett utmärkt sätt för företag och hushåll att få tillgång till en bil eller flera – när det passar. Hushåll och företag slipper binda upp sig med egna bilar och kan enkelt använda andra färdsätt – cykel, kollektivtrafik, hyrbil eller taxi – när de vill. Generellt kan man säga att den som kör mellan 200 och 1100 mil per år i egen bil kan tjäna på att titta närmare på bilpool.

I ett första steg ska Sävast Utveckling genomföra en marknadsundersökning som ska ge svar på hur stort underlaget är för en bilpool i Sävast. Parallellt ska det tas reda på vilken organisationsform som passar bäst för driften av en bilpool. Vanligaste organisationsformen är ekonomisk förening (kooperativ) eller drift via privat företag. Dessa två alternativ påverkar mycket av bilpoolens profil, som prissättningen och servicenivån. I en kooperativ bilpool är det vanligt att medlemmarna delar på vissa arbetsuppgifter, exempelvis bilvård, försäkringsfrågor och utbildning av nya medlemmar. I den kommersiella bilpoolen behöver kunden bara tanka bilen.
Miljövänliga biogasbilar

Med Sävast miljövänliga kommunikationsprofil och närheten till Bodsvedjans biogasmack skulle det passa utmärkt med miljövänliga biogasbilar, som är mer skonsam mot naturen och ger lägre energiförbrukning.