Vår nya ICA-handlare

Solen skiner och utanför står det fulla säckar med planteringsjord, täckbark och barkmull. Dagens rusningstid på ICA Nära i Sävast är snart över och jag träffar Erik Jacobsson, vår nya handlare. Barnen kallar honom redan för ICA-Erik.
Erik 1
”Det är en stor dröm som går i uppfyllelse”, säger Erik. Att äntligen få driva en egen butik. Efter att sedan 2001 arbetat på ICA-butiker i hembyn Övertorneå, Umeå och Luleå så står han nu på egna ben, 31 år ung. Och det sprudlar av energi i ögonen. Efter att ha renoverat färskvaruavdelningen med nya kylar och dörrar så vill Erik göra frukt och grönt ännu bättre. ”Jag har en vision hur jag vill ha butiken, men det gäller att hela tiden anpassa sig till kunderna”, menar Erik.

En viktig del i Eriks strategi är att handla så mycket av sina varor som möjligt lokalt, av lokala företagare. ”Om jag vill att Sävastborna ska handla lokalt, hos mig”, resonerar Erik, ”så måste jag agera likadant”.

Vad tänkte han då om Sävast innan han beslöt sig för att köpa butiken? När butiken dök upp så gjorde han en hel del efterforskningar. Han studerade statistik över befolkningsutvecklingen, ålderskurvor, fastighetspriser med mera. Han pratade bland annat med mäklare om deras bild av Sävast och bilden som Erik ser är ett Sävast som växer och som har en stor potential. Befolkningen ökar, huspriserna ökar, yngre väljer Sävast. ”Pendlingen mellan Luleå och Sävast och Boden och Sävast”, menar Erik, ”är en bagatell!”.

Själv bor Erik kvar i sin lägenhet i Luleå. Hus vore trevligt, helst i Sävast då, men det får bli när det är dags att bilda familj. Just nu består Eriks liv till stor del av att arbeta med butiken, även om det inte är lika intensivt som när han tog över butiken. ”I början försakade jag allt som inte hade med jobbet att göra”, erkänner Erik, ”men jag har försökt hitta en bättre balans, att ta mig hem i vettig tid, ta mig nån helg då och då”.

På fritiden blir det en del träning, både i gymmet och utomhus. I ett svagt ögonblick så lovade han att genomföra Vasaloppet nästa år, vilket ledde till ett inköp av rullskidor. Roligast av allt är dock skoterkörning, helst i fjällen. Han är väldigt imponerad av skoterföreningens arbete med spåren i Sävast.
Innan vi skiljs åt tipsar Erik om Sävastkassen: ”Den stödjer föreningslivet i Sävast och det är till och med en miljöpåse!” Han nämner även att det blir ett ännu bättre blomtält i år, med start runt morsdag.

Erik 3